Mens jeg venter på at utstyr skal dukke opp så får jeg forberede det jeg kan...
Solsellepanel.
Løsningen for å begrense worst case max spenning fra solsellepanelene ble å dele opp de 18 panelene i 3 grupper a 7, 7 og 4. De 2x7 panelene kobles i hver sin serie rett inn i hovedinverteren mens de 4 siste kobles i serie og parallell inn på egen MPPT regulator. Da blir alle solselleregulatorene lite stresset og ingen sultefores heller.
Victron SmartShunt 500.
For å ha god kontroll på batteripakken så installerer jeg en Victron SmartShunt 500. SmartShunt inneholder avansert programvare som vil kunne gi en relativt nøyaktig indikasjon på hvor mye energi som er tilgjengelig i batteripakken. Kommunikasjon med omverdenen skjer enten via Bluetooth til app på telefonen eller via VE.Direct kabel. Etter oppskrift fra https://www.tarthorst.net/victron-ve-direct/ laget jeg meg en VE.Direct to MQTT adapter. Første steg er en 4-pin JST kontakt og for å få det til litt elegant så kjøpte jeg en 5 meter VE.Direct kabel fra Victron som jeg klipper av på midten og bruker ene halvparten av. Deretter en 4N25 optokobler for å være sikker på at der er galvanisk skille mellom SmartShunt og resten av systemet. Kanskje unødvendig men er en ekstra sikkerhet.
Optokobleren og mikrokontrolleren ESP32 bygges inn i et 3D printet hus:
Programvaren til ESP32 finnes ferdiglaget på https://github.com/RalfJL/VE.Direct2MQTT og må bare konfigureres for mitt trådløse nett, min MQTT server og invertering av inngang pga. optokobleren så er det tut og kjør.
Har så langt bare prøvekjørt noen dager på Victron solselleregulaturen i bobilen og det funker i alle fall supert og stabilt. VE.Direct sender data hvert sekund og det er helt unødvendig så inntil videre så har jeg strupet ned til en sending pr 30 sek.
Hovedinverter.
Etter mye leting på nett falt valget på en EASun ISolar SMW 8K kombiinverter
8kW inverter er rikelig til mitt bruk men valget var mest basert på 2 stk PV innganger på 450V/18A. Dette er jo en relativt rimelig sak så det skal bli spennende å se hvor godt den funger. Etter jeg bestilte denne fant jeg en kar på nett som hadde problemer med at den ene MPPT regulatoren hang seg i ny og ne... Time will show...
Posten har funnet på noen krumspring så da den kom fra Tyskland har den har vært innom Oslo, Karmsund, Oslo, Karmsund, Sauda, Karmsund og forventes å dukke opp i Post-i-butikk på mandag, om de får det tid denne gangen da... Både Posten og Postnord er noen merkelige greier for tiden... Inverteren dukket opp i dag (11.04.22) og er allerede oppkoblet og i drift. Nå venter jeg bare på solsellepanelene med festesystem og de skal være på vei med Schenker i dag.
MPPT hjelperegulator.
Dette ble en EASun ICharger-4860-H
Denne klarer PV input på 150V/22A og kan lade opptil 60A.
Batteripakke.
I starten begynner jeg med en 48V/225Ah blybatterier som jeg har tilgang på for en svært rimelig penge. Ser for meg å doble denne innen kort tid men trenger en del erfaring med hvor stor batteripakke som er passende. For liten og den gjør ikke særlig nytte for seg, for stor og den blir aldri ladet helt opp og er derfor delvis bortkastet... Lithium er jo på alle måter mye bedre, ikke minst på effektivitet, men det får evt. komme ved en senere anledning... Så langt jeg har funnet ut til nå har et blybatteri en effektivitet på 60-85% (avhengig av lade- og utladestrøm) mot Lithium som ligger rundt 92%. I tillegg kan jo hele kapasiteten i et lithiumbatteri benyttes mot ca 50% i et blybatteri. Jeg ser der er litt varierende tall på virkningsgraden på forskjellige batterier, et annet eksempel er 7% tap i Lithium og 20% i blybatterier. Ser også at det regnes rundt 7% tap i strømnettet om en velger å lagre strømmen på nett.
Det begynner å bygge seg en god ide om lithiumbatterier i hodet mitt nå men må uansett få litt erfaring med blybatteriene før jeg gjør noe drastisk på det området. Og når jeg snakker om Lithiumbatteri så er det UTELUKKENDE LiFePO4 det handler om, de andre lithiumvariantene er jo brukende også men en del mindre egnet likevel...
Systemskisse.
En foreløpig systemoversikt blir slik:
Montasje på taket:
Jeg kjøpte takkrok for skifertak vel vitende om at de måtte modifiseres for å passe til H-panne tak. Først laget jeg en mal for å angi knekkpunkter:
...så et lite adapter til vedkløyveren:
Fant ut at det var veldig vanskelig å knekke nøyaktig nok så det var bedre å knekke litt for mye og så rette ut igjen litt i skrustikke. Laget meg en ny mal for den manuelle utrettingen:
Begge endene skal være ca i 90 grader i forhold til hverandre og høyden til rød pil er avstanden fra takstol til overkant takpanne.
Fikk ikke så gode bilder men her er takkroken skrudd fast og overliggende takpanne skåret ut for å gi plass til takkrok:
IBC skinnesystemet var veldig greit å jobbe med og når takkrok var på plass og takpanne tilpasset gikk det raskt å skru fast skinnene. Startet med å sette opp de 4 første panelene som skal på egen MPPT regulator for å bli litt kjent med fester og se litt hvilken effekt de hadde. Tregreiene nederst er bare midlertidige stoppere for å holde panelene nesten i posisjon til de er festet:
Panelene har en nominell effekt på 450W og en oppgitt effekt på 336W. 336Wx4 blir 1344W men jeg har i alle fall hatt en effekt på 1670W så så langt ser det veldig lovende ut.
En ca halvannen times økt med 2 gode medhjelpere og de resterende 14 panelene var på plass:
Alle 6 skinnene er jordet med en 6mm2 ledning til jordspyd og sammenkoblet med resten av jordingen i området.
Ganske overskyet i dag så av de nominelle 8100W eller mer reelle 6048W ble det bare 1200W i dag...
Inverter og slikt får plass inne i garasjen:
Nederst 48V/225Ah midlertidig batteribank, på murkanten 200A sikring og Victron SmartShunt 500A.
Gul boks er VE.Direct2MQTT for å hente ut data fra Smartshunt til Node-Red Smarthus-systemet.
Så kommer 8kW Inverter, batteribus, ekstra MPPT regulator, overspenningsvern, energimåling/sikring for solstrøm og helt til høyre er garasjens opprinnelige 230V fordeling.
Øverst er hovedbrytere for solsellepanelene.
Nå har batteriene vist seg å være nesten helt ubrukelige. Med en teoretisk kapasitet på 10.4kWh har jeg i praksis bare tilgang til 2.6kWh før spenningen er så lav at inverteren slår på lading med kjøpestrøm så den store innsparingen lar vente litt på seg men enkle tiltak som å slå av all uprioritert last i alle mørke timer hjelper godt. Bereder, oppvask- og vaskemaskin kjører gratis i soltimene, samme med gulvvarme/varmepumpe. I løpet av noen få dager starter jeg opp poolen for å varme opp 28m3 sjøvann med solstrøm/17kW varmepumpe. Klare fine dager leverer solsellene langt strøm mer enn jeg kan bruke.
Blybatteriene er fremdeles i bruk men jeg har i tillegg installert 2 stk LiFePO4 batteribanker a 48V/230Ah bestående av 16 stk nye EVE grade A seller med hver sin JK 200A BMS så da har jeg totalt ca. 26kWh lagerkapasitet.
Det er litt misvisende å kalle dette et "off-grid" anlegg fordi det i praksis er avhengig av å være tilknyttet strømnettet men på en helt annen måte enn "on-grid"/"grid-tie" og "hybrid" anleggene. Mitt anlegg er en hybrid på den måten at når der er sol nok så brukes solkraften direkte og overskuddet lader batteriene. Når der er for lite sol tappes batteriene. På et ekte off-grid anlegg stopper det der men jeg har da muligheten, når både sol og batteri blir for lite, å hente nødvendig strøm fra nettet og jeg kan også velge å lade batteriene fra nett i perioder med lav strømpris og bruke batterikapasiteten igjen i perioder med høy strømpris. Slik de siste dagene har vært med mye sol i Angela Merkel-land så har de produsert en masse solenergi som igjen gjør at vi ikke får eksportert vår strøm dit og våre strømpriser har falt ned til det normale 9 øre/kWh, men dog bare i de solrike timene...
Jeg har laget meg en teller som, time for time, multipliserer produsert solkraft med aktuell strømpris for å se direkte hvor mye i kroner anlegget sparer/tjener inn. Den lave strømprisen i de timene med mest sol gjør jo at inntjeningen blir langt dårligere men det blir antagelig det mest realistiske tallet å bruke uansett. Et par uker med vekslende maivær har gitt kr 450 i potten men det er bare 3-4 dager da solkraften har vært vært høyere enn kjøpekraften målt i kroner.