06.08.2019: Vår første bobil på plass på tunet, en 2006 modell Knaus Sunliner 808 LEG bygget på Fiat Ducato 2.8jtd, 146hk, 244 chassis og kjørt ca 120.000 med motor kjørt 90.000 km. Den fikk umiddelbart det velklingende navnet Helmut etter sin far Helmut Knaus.

 

At vi kjøpte bobil er vel en naturlig videreføring av at vi i alle år har hatt båt og har tilbrakt mye tid på sjøen opp gjennom tidene men været blir ikke bedre og vi blir ikke yngre så vi setter mer og mer pris på komfort. Båt og bobil er jo egentlig mye samme sak men i bobil har vi mye større aksjonsradius og samtidig mindre væravhengig, der har jo etterhvert blitt en del sommerferier som har endt nord for Sletta pga for mye vind...

 

At valget falt på akkurat denne bilen har litt forskjellige årsaker, pris er jo en viktig sak men like mye at vi ikke vil ha en nesten ny bil heller. At der blir litt småfix på eldre bil får jo bare være så, det er jo litt det som er gøy og. Så lenge den starter når den skal og får oss dit vi vil så er det det absolutt viktigste, at andre ting ikke er helt 100% kan vi godt leve med. Vi så på mange andre biler i denne aldersklassen, både litt eldre og opptil 5-6 år nyere men ble ikke så veldig imponert av de fleste. Var nære på å kjøpe en Carthago men prisen ville blitt flere 100 tusen høyere selv om den bare var et år eller 2 nyere og hadde ikke noe spesielt som kunne forsvare prisforskjellen. Omkring 2006 er nok et tidspunkt som markerer et skille på flere måter, fra å ha HELT firkantet innredning med bare rette vinkler og skotskrutet stofftrekk i putene til å bli litt mer organisk i formen, både ute og inne.

 

Som vanlig når jeg kjøper noe så er der mangler, noe visste jeg om på forhånd og andre ting dukket opp underveis. En liten oversikt over det mest akutte her:

Bremsewire for håndbrems mangler.  Verkstedet i Bergen, som skiftet motor, hadde bestilt ny wire men hadde fått feil flere ganger så den skulle etterleveres.

02.09.19: Da er bremsewire dukket opp i Bergen så vi tar turen nordover for å få den montert. Da verkstedet hadde holdt på i over 4 timer gikk jeg inn for å se hvordan det gikk. Da hadde de tatt av ett hjul og sett at wiren ikke passet og 2 mann stod der og klødde seg i både hodet og ræva. De hadde funnet ut at de måtte lage et eller annet men visste ikke hva...

 

Jeg tok med meg delene hjem og fikset det selv i løpet av et par kvelder... Litt småstyr med 4 hjul som skal samkjøres og bremsesko som skal slites inn for å virke optimalt men det gikk nå ganske greit...

Bremsene skulle være gått over iflg verkstedsrapporten og deler stod på faktura.  Bakbremsene ser ok nok ut men framme står 3 klosser helt kubbfast og den fjerde går på stålet. Skivene framme og i alle fall en skive bak ser ikke bra ut.

 Med litt grov vold fikk jeg ut de gamle klossene, resten så ganske bra ut, smurte og stelte litt med glidepinner og slikt. Bremseskivene framme stod på fakturaen men var ikke leveret så jeg kjøpte lokalt hos merkeforhandler og luringene i Bergen måtte betale. Boltene som holder bremseåket satt noe så inne i he£&¤(#"/ at jeg endte med å ødelegge nok verktøy til å overlate den jobben til merkeverkstedet. Drøye kr 2000.- er helt ok for en jobb jeg selv måtte gi opp...

 

Gassanlegget mangler både gassflasker, kollisjonsventil og automatisk gassveksler.  Kjøpt inn og montert nødvendige deler fra Truma og Gas-It i UK

Gasskapet i bilen har ikke plass til 2 komposittflasker pga. det store håndtaket på flaskene men jeg kjøpte inn 2x11 kg stålflasker for selvfylling fra Gas-It. Nå er jo autogass relativt dyr her til lands sammenlignet med flaskegass men en sparer nå en drøy femtilapp eller så på en 100% fylling likevel. Viktigste poenget med selvfylling er likevel at en fyller til det er fullt og betaler for aktuell mengde på samme måte som for bensin og diesel.

 

En Truma DuoControl CS med gassfiltre og slanger med slangebruddsventiler sørger for sikkerheten i gassanlegget.

 

Siden selvfyllingsflasker pr. definisjon skal være fastmonterte måtte jeg lage litt greier for at flaskene ikke helt enkelt skulle kunne tas ut av bilen.

 

Kjøpte samtidig 2 stk ultrasoniske nivåmålere som festes under flaskene med magnet og som viser nivå i flaskene både på et eget display og via bluetooth på telefonen.

Senkeseng tung å løfte opp. Gassfjærer litt slappe men de er nå 13 år gamle og, har gjort jobben...

Bobilbutikken ville ha rundt kr 3000.- pr stk (2 stk) men fant en butikk i Danmark som kunne selge 2 stk identiske industrigassfjærer for ca kr 1400.- inkl frakt og moms.

 

Skifting mente bobilbutikken at krevde 2 mann i noen timer men med litt lur tenking gjorde jeg det selv på en times tid... Fjærer på 2500N spøker en ikke med...

Tankmåler viser riktig fra 1/1 til 3/4 og lengre ned går den ikke. Iflg et bobilforum er der en elektronikkboks ved hanskerommet som er såpass nærme koppholderen at det er vanlig at denne får drikke på seg og streiker på denne måten.

Lette litt etter denne boksen men fant den ikke. Fant tak i el.skjema for bilen og der ser jeg at boksen ikke eksisterer på denne bilen.

 

Tok ut tankarmaturen (lett tilkomst med luke i gulvet ved førerstolen) og fant at der er et skvalpeskott der hvor armen til tankmåleren skal bevege seg så jeg bare snudde armaturen litt så var det problemet løst. En annen ting jeg fant ut samtidig er at verkstedet skrev at fødepumpen ikke virket og hadde tatt betalt for en ny men hele feilen var bare at en ledning til pumpen var av nede i tanken...

Begge vannkranene i vaskene lekker. Forsøkt reparert uten suksess av tidligere eier. Plukket litt i beter og rengjort, smurt og skiftet o-ring så ble de nå i alle fall brukende men den ene kranen lekker litt under bordplaten også så den ble skiftet.
Sveiv for parabol løs. Manuell parabol som sveives opp og dreies manuelt. Bare en låsering som måtte settes på rett plass igjen...
Dørlås i "entredør" lekker vann inn i bilen.  Mangler en festeskrue fra innsiden så gummipakningen ikke kommer i klem. Satte inn ny skrue og da stoppet lekkasjen men da sluttet låsen å fungere. Hadde låsen i fillebeter flere ganger uten å finne noen tydelige feil, mulig det bare er slark i stagene ved låsesylinderen men etter å ha flyttet litt på en fjør ble låsen i alle fall brukende. Det er kun låsefunksjonen som ikke virker helt, dørhåndtaket virker helt 100. Etter litt mer kluring og stell ble den helt 100 igjen...
     
     

Ellers er der nå litt forskjellig småplukk som at markisen er rullet inn sammen med en den blader som hadde ligget der og råtnet og hele bilen trengte en vask og boning. Noen låser trenger litt smøring og stell men i det store og hele ser det veldig bra ut. Verkstedet i Bergen kunne jeg nok ha satt i en skikkelig knipe da de har fakturert tidligere eier for en del ting han ikke har fått... men jeg valgte å heller få de til å spandere en del av de tingene på meg i stedet.

 

18:01.20 En overnatings-prøvetur for å se hvor mye strøm vi har tilgjengelig i forhold til forbruk. Batteriene er 2x100Ah Biltema SMF av ukjent alder. Turen startet i rundt 6 grader og etter en god halvtimes kjøretur parkerte vi ca kl 1 uten landstrøm. Brukte Alde varmeren, litt lys og TV/Parabol i et par timer. Ved køyetid ble termostaten til Alde skrudd ned til rundt 12 grader. Utpå morgenen, rundt kl 7 skrudde vi termostaten opp igjen til rundt 20 og da gikk der ikke mer enn et kvarter før spenningen var nede i 12.1V og Alde stoppet. Utetemperaturen da lå på 3 grader. Ikke veldig imponerende strømreserver dette men det er jo både kaldt og solsellepanelet gir jo ingen hjelp på denne tiden av året så der blir nok en oppgradering etterhvert. Så langt har vi alltid campet med landstrøm og da er det jo ikke noe problem uansett.

 

August 2020: Status så langt er knirkefri tur rundt sørlandet, over Haukeli og en svipp til Molde, snaue 3000 km. Oljenivå minket vel 2-3mm på peilepinnen på disse 300 milene så status på motor må sies å være bra. En knirkefri tur over Suleskar, Setesdalen, Røldal og Nesflaten ble også logget.

 

August 2020: Oppgradering av strøm: Ny Victron MPPT solselleregulator stor nok for en betydelig økning i solsellepanel forteller om et solsellepanel med en antatt størrelse på 120W i krystallklart vær og steikende sol ikke klarer å gi mer enn 68W utover høsten. Det er nå til og ikke fra men likevel ikke veldig imponerende så der dukker nok opp en oppgradering etterhvert. Batteripakken på 2x100 Ah blybatterier ble skiftet ut med 3x125 Ah Lithium og da havner vi i en HELT annen verden strømmessig. Fra å kun ha strøm til et halvt døgn i den kalde sesongen har vi nå 5-6 døgn. I tillegg ble bilen supplert med en 50A DCDC lader og en 2kW sinusinverter med 65 A batterilader innebygget så da har vi både ladekapasitet og 230VAC til alt vi har bruk for.

Sommeren 2024: Status så langt er at bilen fungerer utmerket. På samtlige turer vi har hatt, der vi for det meste ikke kjører så veldig mye og står mye i ro, har vi ikke vært i nærheten av å gå tom for strøm men har hatt litt snaut med vann medbragt. Siden bilen har veldig god nyttelast er det greit med noen 25 liter vannkanner stående i lasterommet bak.

 

Av forskjellige årsaker har det blitt litt så som så med reisebrev men de dukker opp her etterhvert...