Fundamentet klart, så starter montering av ovnen.

 

Her er bunnplatene lagt ut for dobbeltsjekk av dimensjoner. Det er viktig at alle platene ligger like høyt slik at der ikke blir kanter som kommer i veien når maten skal inn og ut av ovnen. Her viser tydelige kanter og det må rettes av før platene limes sammen og til underlaget. Limen som fulgte med ovnen var en ferdigblandet type i en anonym 5 liter bøtte. Denne hadde satt seg godt så 2-3 minutt blanding med maskin var nødvendig før bruk.

 

Bunnplatene ferdige og halve domen på plass:

 

Siden denne ovnen står litt trangt til inne i hjørnet var det ikke så lett å få begge halvdelene HELT sammen så etter jeg la ildfast lim i fugen og løftet sammen så godt jeg klarte var der fremdeles en liten cm igjen. La da rundt en jekkestropp og dro den siste beten. Løsnet stroppen og pusset over limfugen. Etter dagens økt er selve ovnen nesten ferdig. Gikk tom for ildfast sement/lim så skorsteinen får vente litt, kan jo være greit at ting og tang får satt seg litt før jeg laster oppå pipen også... Begynner å ligne på noe dette her :-)

 

 

Siden temperaturen ligger rundt 4-6°C for tiden satte jeg på en 4 kW gassovn mot sokkelen og fyrte opp et lite bål inne i ovnen for å få opp tempen litt slik at lim og sement fikk litt tørk/herdetemp.

Den runde "pucken" er en grillbrikett laget av kokosnøttskall. Det lille bålet fikk temperaturen opp i 40-45°C og holdt den der i et par timer.

 

Oppfyring: Ser der er store forskjeller i meningene på nett om hvor tidlig en kan begynne å fyre men det lille bålet her kan bare ha positiv effekt. Det største problemet med for tidlig fyring er at mye fuktighet i de ildfaste steinene vil kunne få de til å sprekke i tillegg til at betong vil kunne tørke opp før den er herdet fullstendig. Min ovn har ildfaste steiner i bunnen men hele domen ser ut som om den er bygget opp av noe som ser ut som små Lecakuler men er nok av et annet materiale og er dermed ganske så porøs og vil nok slippe fuktigheten lett ut. Har noe stampemasse stående og den skal brukes til montering av skorsteinen. Denne stampemassen SKAL brennes inn våt, den skal IKKE tørke først så jeg kommer nok til å småfyre litt om kveldene og fyre et skikkelig bål med en gang skorsteinen er på plass.

 

Fant noen beter av 8" rustfritt rør i skraphaugen på jobb og de fikk gjøre jobben som røkrør:

Vurderte først å la røkrøret gå rett opp gjennom taket men det blir lett en masse styr med å få det tett så jeg la det gjennom veggen i stedet. Dette har fungert helt glimrende, der er trekk nok og regnproblematikken løses med en liten dryppnese like utenfor veggen. "Pyntetaket" inne i sommerhagen sitter på en stålkonstruksjon så det var enkelt å sveise opp fester til røkrøret. Det står noen mm over ovnen og spalten rundt er fylt med stampemasse.

 

Her på vestkysten får vi jo som nevnt vår andel av både kuling og regn, gjerne samtidig, og det medfører lett at en del regn driver inn under pipehatten og ender i ovnen. I tillegg blir der også en del kondens i røkrøret de første 10-15 minuttene under oppfyring. For å lede vannet bort fra murverket skar jeg et 3-kantet hull i laveste punktet av røkrøret og sveiste på en rørbete for å lede vannet ut:

Avtappingen ble ikke helt 100% vellykket da det hender der kommer noe vann forbi men den hjalp i alle fall veldig godt.

 

Etter en del leting fant jeg omsider en enkel innfyringsbeskrivelse for Zio Ciro ovnene på

byggevideo sier de at en skal vente 2-3 dager før første fyring så da var jeg innenfor tidsrammene likevel... Ser dog ut til å ha gått greit med flere småfyringer og først i dag, etter ca. en uke har jeg hatt skikkelig fyr, dvs. slik at bunnen kommer opp i 270-280°C og domen opp i ca 360-370°C og har hatt såpass fyr i flere timer. Har enda ikke isolert domen utvendig og etter lang fyring ser jeg at domen blir opp mot 100°C utvendig nær skorsteinen og 60-70°C ellers. Helt til i går har der dampet en del fra domen men i dag er dampingen borte, ser ut som om innfyringen er ferdig i løpet av kvelden :-)

 

Så langt er ovnen klar for pizzasteking men for baking av andre bakervarer som brød kreves mer isolasjon for å kunne beholde varmen i ovnen lengre. Det blir neste byggetrinn men først skal pizzasteking prøvekjøres :-)

 

Endelig klart for prøvesteking. Det var et par minusgrader i sommerhagen så jeg fyrte ovnen opp en drøy time i forveien og her går den aller første pizza inn i ovnen:

 

Ferdig på ca. 70 sekund. Etter 5-6 pizzaer døde flammene litt ut og da gikk steketiden opp i 2 minutt så der bør være godt med flamme hele tiden.

 

Har ikke fått alt utstyret på plass enda så foreløpig får min fars 30-40 år gamle snøskuffe, lett modifisert, gjøre jobben...

 

Hele vinteren, fra litt før jul og til nå (mai) har ovnen vært i bruk praktisk talt hver helg. Det har blitt en masse god pizza og der har også blitt bakt en del brød på ettervarmen. Ser dog at isolasjonen er for dårlig til brødbaking, spesielt på vinteren når omgivelsestemperaturen ligger på lave 1-sifrede verdier både med og uten fortegn... Noen ganger har jeg lagt i brødene for tidlig slik at de har blitt svidd og andre ganger har de måttet ettersteke i stekeovnen inne fordi ovnen mister temperaturen for raskt.